Reinier de Graaf Hospital, Delft - The Netherlands


A new 56,500 m2 hospital is being realised on top of the present car park of the Reinier de Graaf Hospital in Delft. The building is characterized by 9 separate modules (building elements) with a street function in the middle.

One of the major issues of the project was how to incorporate a high level of flexibility. In cooperation with the other project partners, a highly innovative climate concept was developed for the hospital. From the first project drafts, the designing parties have sought to achieve the highest possible level of integration between architecture, structural engineering, and technical installations, whereby solutions were sought in terms of simplicity to be able to realise functional demands.

Flexibility is reached at 3 levels: per module, per floor, and per room. Within the general functions of units such as nursing, consultation rooms, and offices, functions can be altered by means of a limited amount of adjustments to interior walls. This makes it possible to adapt to the continually changing organization caused by expansion and reduction in a simple manner.

With regard to the climate, a concept was sought that requires a minimum of provisions. The general function of the hospital has been implemented with a climate concept based on natural ventilation combined with concrete core activation. The new Reinier de Graaf building has been nominated 'IFD-construction demonstration project 2004' by the SEV, the organization that supports IFD construction in the Netherlands.