Wibauthuis Amstel Campus, Amsterdam University, The Netherlands


The Amsterdam University of Applied Sciences is realising an unique city campus at the top of the Wibautstraat in Amsterdam: the Amstel Campus. A lively place where students, staff and local inhabitants can all meet. The Amstel Campus means more than just education. It is a unique combination of study, living, work and recreation. As well as educational facilities, there will be a two-storey car park, commercial spaces, a large catering facility and separate student accommodation building in the campus’s Wibauthuis.

The Wibauthuis has been designed with its different functions so that students, staff and local inhabitants all feel at home there. In the basement, there is a two-storey car park and a built-in bicycle store. The ground-floor comprises a spacious entrance hall, a large restaurant and commercial spaces on the Wibautstraat. The fourteen above-ground floors are laid out as teaching and office space. Behind the Wibauthuis, a separate building five storeys high is being realised for student accommodation. The square between these two buildings will have the theme of neighbourhood, students and staff.

During the selection procedure, the search was for a player in the market having extensive experience with large-scale educational institutions, experience in the field of residential building as well as familiarity with multifunctional and flexibly divisible buildings. Our firm has implemented many trend-setting projects in this field and has a proven record with such projects.

Technical innovation

The building is partially furnished with the latest generation of LED lighting from Philips. Something so far unknown for a building of this extent. The inherent possibilities of the system engineering for both the LED lighting and the climate systems to control light, ventilation and temperature both centrally and at individual level are unique, as are the possibilities to monitor the occupation, the amount of daylight, the energy consumption and the CO2 emission. 

Flexibility

The building will obtain a flexibility and divisibility based on the already-present grid dimensions. The MEP systems are suitable, without radical modifications, to allow the function to be changed in the future to for example teaching, quiet or PC areas or offices.


Motivated by changes in education, areas were already modified during the construction. In this, the client was supported in the further development of for example the Learning Centre and the PC floor which was developed for holding digital examinations.

Solar energy

The positive reactions that were received from students and local inhabitants about the PV panels on the Muller-Lulofshuis led to the client also wanting to use the roof of this building to generate electrical energy. The electrical calculations also demonstrate that this is a good investment with an attractive earn-back time.